Ítélkezés, szenvedés és ami utána jön - avagy a szenvedés afterpartyja

Bódi Rozália képe

„Még ha azt látnád is, hogy más nyíltan vétkezik, vagy valami nagy hibát követ el, akkor sem kellene magadat nála jobbnak gondolnod: hiszen nem tudod, meddig tudsz megállni a jóban.”

(Kempis Tamás, németalföldi szerzetesíró)

Ítélkezés. Mindnyájan mesterien használjuk életünk során. A munkánkban, a családunkban, ahol csak lehetőség adódik rá, elővesszük és ráöntjük a bűnösnek vélt emberre a forró vizes kancsót. Mondván: „Úgy kell neki! Ezután megtanulja majd, hogyan kell „jól” viselkedni”… Persze. Mintha mindentudók lennénk és tudnánk mit jelent valójában „jól viselkedni”.

Vajon hány embernek jutott már eszébe – amikor épp „kiselőadást tartott” egy fiatalkorúnak a megfelelő magatartásról, vagy amikor el kezdett kiabálni otthon a párjával és azelőtt épp az asszertív kommunikációról tartott előadást az egyetemen, – hogy mi is történt valójában, amikor Jézus elé vitték a házasságtörő asszonyt? Idézzük fel a történetet:

„Jézus pedig kiment az Olajfák hegyére. De korán reggel ismét megjelent a templomban, és az egész nép hozzásereglett; ő pedig leült, és tanította őket. Ekkor odavezettek az írástudók és a farizeusok egy asszonyt, akit házasságtörésen értek, középre állították, és így szóltak Jézushoz: Mester, ezt az asszonyt házasságtörés közben tetten érték. Mózes azt parancsolta nekünk a törvényben, hogy kövezzük meg az ilyeneket. Hát te mit mondasz? Ezt azért mondták, hogy próbára tegyék, és legyen mivel vádolniuk őt. Jézus pedig lehajolt, és ujjával írt a földre. Amikor továbbra is faggatták, felegyenesedett, és ezt mondta nekik: Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ. És lehajolva tovább írt a földre. Azok pedig ezt hallva, egymás után kimentek, kezdve a véneken. Egyedül ő meg az asszony maradt ott a középen. Mikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, így szólt hozzá: Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged? Ő így felelt: Senki, Uram. Jézus pedig ezt mondta neki: Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz! (Jézus és a házasságtörő asszony – Jn 8, 1-11)

A történet és az idézet ugyanarról szól. Ítélkezni könnyű. Akkor van gond, ha érintett leszek a dologban, talán én vagyok a vétkes. Úgy gondolom, addig senkinek nem jut eszébe ez a történet, amíg át nem kerül a másik oldalra. Ahol már ő az, akire ujjal mutogatnak és elítélnek. Amíg a szomszéd gyereke csinál csak „hülyeséget”, az úgy rendben van. Különös ez az egész, mintha késztetést éreznénk az ítélkezésre. Arra, hogy leírjuk a másikat, hogy: „pfuuj, milyen szemtelen, hogy nem szégyelli magát”… és még folytathatnám, hisz tudjuk mi, hogy kell ezt csinálni.

Amikor pedig fordul a kocka és netán a saját testvéremről vagy az én családomról van szó, akkor egy kicsit átértékelődnek a dolgok. Találkozás a másokban és a magamban lévő rosszal. Vétkes, bűnös tettek felfedezése. Mit tegyünk ilyenkor? Vádaskodás, árulkodás, ítélkezés? Vagy az eset felfedése együttérzéssel, segítő szándékkal?

Lássuk, hogyan vélekedik erről a Mester. Egyik helyen csak egy kérdést tesz fel és mégis képes egy gátat felszakítani vele az emberben: „Mit akarsz, hogy cselekedjem veled?

A Hegyi Beszédében a következő hangzik el: „Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.” (Lk 6,31)

Őszintén én is mindaddig, amíg nem tapasztaltam meg a saját bőrömön, hogy én is képes vagyok vétkezni, rosszat tenni könnyelműen ítélkeztem. Talán itt jön be az is, hogy a szenvedésnek ára van – legtöbbször csak a miért kérdéseket ordítjuk, és azt kiabáljuk mivel érdemeltem ki ezt Istenem –, de nagy gyümölcsei is vannak. Persze, ha az ember észreveszi azokat. Lám, itt van az egyik. smiley

hozzászólok

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.