2. Az önzetlen testvéri szeretet

Bódi Rozália képe

     Igen, partot értem a nyugalom szigetén. Az első pár nap furán telt el, mondhatni szokatlanul. Újra meg kellett szoknom a helyet és ezzel együtt azt a krisztusi lelkületet, amit – járjak bárhol a világon - soha nem tapasztalok máshol, csakis a sziget lakói között. 

     Nem könnyű ám elfogadni egyik napról a másikra az emberek önzetlen, szeretetteljes segítőkészségét, őszinte barátságságukat és azt, hogy értékelnek és merik azt szóvá tenni nap, mint nap. Hangsúlyos a nap, mint nap. Itt jóval sűrűbben fordul elő ez a jelenség, mint a fehér holló az égen. Nem fösvénykednek az „Olyan jó, hogy itt vagy újra!” „Már annyira hiányoztál!” „Köszönöm, hogy meghallgattál és elmondhattam a titkomat.” „Nagyon ügyes vagy.” „Csodálatos hangod van.” „Le a kalappal előtted.” mondatokkal. Bátran és mosolyogva mondják, nem pedig irigykedően. Az utóbbihoz jobban hozzá vagyok szokva…Kellenek ezek a szavak. Ezekből tudsz épülni. Nem hiába mondják, az ilyen szavakat ne várd olcsó emberektől, akik fösvénykedők, folyton panaszkodók, akik csak magukkal társalognak, szeretetük is egyirányú, mint néhol az útszakasz, csak befele irányul, kifele sorompó áll, ami sajnos beragadt a sok évi „szünetelés” miatt. Ezek az emberek nem tudják élvezni az életet a szigeten és nem is értékelik az ilyen lehetőségeket. Az ilyen embereknek félő, hogy még a mennyben is panaszuk lesz, csak akkor nem tudom, hogyan fognak megbarátkozni az örökkévalóság gondolatával, mivel a „fennálló mennybéli állapot” örök időkig fog tartani. Márpedig a mennyben nem érvényes a „Vagy meg szokik, vagy megszökik” mondás, mivel legtöbbször megszökni szeretnek az emberek az adott helyzetből és nem megszokni, nem is beszélve arról, hogy a Pásztor szemmel tart és őrzi a nyáját… Na de most inkább másról szeretnék írni.

 

    Tudjátok, ennek a szigetnek van egy kis szeglete, ahol az önzetlen szeretet még jobban áthat, sugárzik és láncot alkotva éltet, táplálékot nyújt a magyar ember lelke számára. Ez a szeglet példát ad, értéket sző, mesél, kérdez, alkotásra késztet, tanít, összekapcsol, és ami számomra a legfontosabb, hogy egy életre maradandó emléket vés a szívembe.

    Ezt az értékes emléket pedig nem lehet semmilyen pénzzel megvenni, nincs az a pénz… Hisz épp ez benne a lényeg, hogy valami lényegesen más az, ami hajt és űz bennünket. Örömöt csal a szívünkbe, vidámságot a lelkünkbe.

    Boldog az az ember, aki a szigeten talál egy olyan közösséget, ahol igazi testvérként szeretik, ahol példaértékű életutakból tanulhat/okulhat, és a földbe taposott lábnyomokat követheti. Ezen a helyen sokszor csalogatják elő az ember szeméből az örömkönnyeket azok a meghitt pillanatok, amelyek pókhálóként ékeskednek falakon belül. A szívhez szóló himnusz eléneklése vagy akár a búcsú percei, képesek az embert az égig emelni. Valóban érzed, Isten áldása van ezen a közösségen. Amikor erre a szegletre és ennek erőteljes lelkületére gondolok, akkor az egyik dalnak a szövegtöredéke jut eszembe: „Szeretném újra élni százszor, tartson örökké a láng.” Bizony bizony. Itt nem csak az értékátadás, hanem a szeretet lángjának a továbbadása is lényegesen fontos.

    Ne arra törekedj, hogy szerethetővé tedd magad mások számára, hanem próbálj meg egyszerűen szeretni, hagyd, hogy a Lélek vezessen. Ha már tapasztaltad azt, amit én is, akkor tudod, miről beszélek. Az az érzés, hogy több száz kilométernyi távolságból is el tudom mondani büszkén és örömmel tele, hogy „Itthon vagyok!”, semmihez sem fogható. Én hagytam magam megvezetni. :p

    Nem hazudok, ha azt mondom, vénásan kapom itt a szeretetet. Egy kis időre megálltam tankolni, hisz az év még hosszú, sokszor kell majd erőt meríteni abból a kifogyhatatlan kútból.

    Na és te hogy állsz mindezzel? Te szoktál járni erre a kútra? Van közösséged, ahol otthon érezheted magadat? Megbecsülöd? Teszel is érte? Vannak olyan emberek körülötted, akik igazi szeretettel fordulnak hozzád és testvérként bánnak veled? Vagy talán épp árvának és semminek érzed magad? Egyet mondhatok: Ne állj karba tett kézzel és várd, hogy csoda történjen! Kezdj el szeretni és szeretni fognak. Kezd el mosolyogni és vissza fognak mosolyogni rád. A saját életeden első sorban te kell akarj változtatni. Elvégre a te életedről van szó.

    A küldetés adott: „Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőjévé tett titeket a Szentlélek, hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett.” (ApCsel 20,28) És mindeközben szeress testvéri szeretettel, ahogyan Ő is szeret téged és elfogad úgy, ahogy vagy.

    Ahogy Néri Szent Fülöp mondja: „Az örömteli szívet könnyebb tökéletessé tenni…” Hagyd, hogy Ő tökéletessé tehesse a te szívedet is, erre viszont a TE segítségedre van szüksége: készítsd elő. Merj és akarj változtatni a hozzáállásodon és a szeretetednek a fokán. Ne hagyd, hogy megkövesedjen benned a szeretet! Élő és ható kell, hogy legyen. Ha nem szeretik az emberek a társaságodat, annak oka van. Gondolkozz el magadon és belső lelki állapotodon. Tegyél azért, hogy az emberek a te szereteted vonzáskörébe behatolhassanak és élvezzék a veled való társaságot.

    Sok sikert hozzá! :)

 

hozzászólok

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.