Egy történet kezdete -- 1.A nyugalom szigete -- Bódi Rózália

1.A nyugalom szigete          

Kezdet és vég. Vég és kezdet… Egyszer volt, hol nem volt. Itt a vége, fuss el véle… Biza, ami egyszer elkezdődik, az bizonyosan véget is ér. Egy ördögi kör kis sejtjei vagyunk.

Más szavakkal: a határok eleve adottak. Nem is ez az, ami érdekel. Ami bennem motoszkál az az, hogy hol a mi végünk és kezdetünk? Mikor érzed azt, hogy élsz, és mi az, ami a halálodat hozza magával?

Lehet, hogy megfogalmazódik benned egy kérdés: Ez most mit akar, hová akar kilyukadni? Őszintén, még én sem tudom pontosan, csak hagyom, hogy a gondolatok, érzések áthassanak írás közben. Azt viszont tudom, hogy nem szeretek szájbarágós lenni. Inkább azt ajánlom, gondolkozz. Írásaim célja, nem az lesz, hogy megmondjam a tutit, hanem az, hogy aki most ezt olvasod, további olvasásra és gondolkodásra késztesselek, hisz minden héten adok majd egy impulzust, aminek a mentén önvizsgálatot tarthatsz majd.

Élet és halál. Érzem, hogy élek, amikor csak magamra és Istenre figyelek. Igen, amikor magamra is gondolok, néha kényeztetem magam. És ez – félreértés ne essék – nem az egoizmus jele! Egy jó tanács: Ne feledkezz meg teljesen önmagadról! Ha ezt teszed, mások életét fogod élni… Hidd el, nem üres beszéd, tapasztaltam már. Az élet él bennem, ha hagyom, hogy magával ragadjon. Amikor a csend beszél hozzám és megérint. Amikor nem görcsölök és hagyom, hogy örvendezzek azon, aminek csak örülni lehet. Ahogyan Kowalsky mondja: „Ha fejjel vagy a homokban, nem látszik, hogy milyen szép ez a nap, hogy milyen kék az ég.”

A halál hamar jön. Minden nap a nyomodban van. Rajtad áll legfőképp, hogy engedsz neki vagy bezárod előtte az ajtót, mielőtt a lábát betenné. Átlépi a határt könnyen, nem kopogtat. Mikor jön? Amikor érzi, hogy másokhoz hasonlítod magadat és a tálentumaidat is másokéval méregeted. Amikor megfeledkezel arról, hogy a megsavanyodott magány rokona a halálnak. Egy kicsikét belehalsz, ha elveszíted azt a valakit, aki számodra a legjobb nagymama volt és még el sem búcsúzhattál tőle vagy akkor, amikor mások terhét magadra vállalod, csak azért, hogy könnyíts az övékén, azt gondolván, ez jó neked is, mert boldog embereket akarsz látni magad körül és meglepődsz, amikor azon kapod magad, te magad vagy boldogtalan. Igen, a halálnak nagyon jó a szimatja. És ahol szimatot fog, onnan egykönnyen nem tágul.

Minden nap lehetőséget kapunk arra, hogy döntsünk, hol a határ, meddig szabjuk meg. Változtatni szabad és kell is. Nem elég kitenni a „Belépni tilos!” táblát. A halál kegyetlen és vakon űzi azt, akinek a háza táján bűz van.

Élj az Isten adta lehetőséggel, fedezd fel a nyugalom szigeteit. Vannak ilyen helyek. Hol vannak? Azt nem mondhatom meg. Mindenki maga kell rátaláljon a sajátjára. Ha igazán hiszel bennük, nem csak a képzeletedben születnek meg. Én kikötöttem az egyiken. Nemrég érkeztem meg. Még haldoklom, de lassan újra lüktetni kezd az élet az ereimben.

Veled mi a helyzet? Élsz vagy a haldoklás jelei már rád vetették bélyegüket? Vagy már csak alig kapsz levegőt? Talán keresgélsz? Keresgélj és találni fogsz. Valaki már régóta keres téged is, hogy azon a bizonyos szigeten közelebb kerülhessen hozzád. Vedd észre és engedd be Őt azon az ajtón.

hozzászólok

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.